Ръкопис от XV в. е най-старият извор за провеждането на средновековни комедийни

...
Ръкопис от XV в. е най-старият извор за провеждането на средновековни комедийни
Коментари Харесай

Стари ръкописи разкриват произхода на стендъп комедията

Ръкопис от XV в. е най-старият извор за провеждането на средновековни комедийни представления онлайн. Това споделя Д-р Джеймс Уейд, академик от университета в Кеймбридж.

Според Д-р Уейд текстове се осмиват крале, свещеници и селяни и се предизвиква публиката да се напие.  Те демонстрират и ролята на менестрелите (или трубадурите), считани за " значими фигури " в средновековното общество.

" Тези текстове ни дават визия за добре изживян феодален живот ", споделя доктор Уейд, представен от BBC.

Ръкописите са преписани от духовника Ричард Хийг, преподавател на семейство Шербрук, част от благородническото съсловие на Дербишър, на което първо са принадлежали книжките.

Д-р Уейд стига до заключението, че Хийг е преписал текста на незнаен менестрел, който е свирил покрай границата сред Дербишър и Нотингамшър към 1480 година

През Средновековието менестрелите пътували сред панаири, таверни и баронски зали, с цел да забавляват хората с песни и истории.

Измислените менестрели са постоянно срещани в средновековната литература, само че споменаванията на действително съществували реализатори са редки и мимолетни.

" Хийг ни дава най-редкия взор към един феодален свят, богат на устни разкази и известни занимания ", споделя доктор Уейд от факултета по британски език в Кеймбридж и колежа " Гиртон ".

Когато този менестрел е изпълнявал, към момента са се водили Войните на розите и животът на множеството хора в Англия е бил сложен.

Но, сподели доктор Уейд: " Тези текстове ни припомнят, че празничните занимания са процъфтявали по време на възходяща обществена подвижност.

Rare 15th century manuscript contains comedy performance 'similar to Monty Python'
— Sky News (@SkyNews)
" Хората по това време са се забавлявали доста повече, в сравнение с през днешния ден, тъй че менестрелите са имали доста благоприятни условия да се изявяват.

" Те са били в действителност значими фигури в живота на хората в цялата обществена подчиненост. Тези текстове ни дават визия за добре изживян феодален живот. "

Д-р Уейд споделя, че е претърпял " миг на просветление ", когато е забелязал, че писарят е написал: " От мен, Ричард Хийг , тъй като бях на този гуляй и не пих ".

" Това беше завладяваща демонстрация на комизъм и е необичайност средновековните писари да споделят толкоз доста от характера си ", сподели доктор Уейд.

Редкият феодален ръкопис разкрива комедийни скечове онлайн на забавляващите се в средновековна Англия
Изследването на доктор Уейд е оповестено в списание The Review of English Studies в сряда.

То се концентрира върху първата от деветте всякакви книжки в ръкописа на Хийг .

" Повечето средновековна лирика, песни и разкази са изгубени ", споделя доктор Уейд.

" В ръкописите постоянно се съхраняват реликви на високото изкуство. Това е нещо друго. То е бясно и обидно, само че също толкоз скъпо.

" Стендъп комедията постоянно е включвала поемането на опасности, а тези текстове са рисковани, те се подиграват с всички - и с високо, и с ниско. "

Д-р Уейд има вяра, че тайните на книжката са се криели на пръв взор, тъй като предходните изследвания са се фокусирали върху метода, по който е изработен ръкописът, и са пренебрегнали комедийното му значение.

Той се натъква на текстовете по време на изследване в Националната библиотека на Шотландия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР